Telefon: 0770 241 540         Facebook: Human Solutions
Angajator sau candidat? Dinamica pietei fortei de munca in Brasov si nu numai

Angajator sau candidat? Dinamica pietei fortei de munca in Brasov si nu numai

Căutarea unui job pare să urmeze întotdeauna aceleași etape. Crearea unui CV, accesarea site-urilor cu anunțuri de angajare și trimiterea candidaturii către companiile care au nevoie de oameni similari profilului tău.  Odată cu dezvoltarea canalelor de social media, lucrurile se schimbă de la an la an în procesele de angajare. Social media a devenit o modalitate foarte comună de a căuta (și găsi, uneori) locuri de muncă, dar și de a recruta.

1. Interviurile, tot mai informale. Evenimentele de networking au început să înlocuiască o mare parte din procesul de recrutare. Din ce în ce mai multe companii preferă să cunoască posibili angajați folosindu-se de tactici mai puțin convenționale, de tipul organizării unor evenimente, sau a unor competiții etc. Referințele, recomandările și interacțiunea directă, informală vor prima în fața clasicului CV.

2. Si angajatorul are nevoie de recomandari. Tot grație apariției canalelor social media, companiile nu se mai pot comporta ca muntele care nu merge niciodată spre Mahomed. Dincolo de analizarea fișei postului publicată de companie, tot mai mulți angajați caută de acum informații din surse cât mai variate despre locul în care urmează să se angajeze. Prin intermediul Facebook, LinkedIn sau Twitter, aceștia pot lua legătura cu alți angajați ai companiei, pot verifica toate articolele apărute despre angajator și pot lua decizia de a aplica sau nu mult mai bine informați.

3. CV-urile tradiționale și anunțurile clasice, mai puțin importante. Locul anilor lungi de experiență și al scrisorilor de recomandare va fi luat de răspunsurile la întrebări precum ”cine ești cu adevărat”, ”ce te motivează” sau ”care sunt cele mai impotrante visuri ale tale”. Alinierea valorilor companiei cu ale angajaților devine un criteriu foarte important în piața muncii anului 2016.

Asta nu înseamnă că CV-ul va dispărea cu totul, ci că va căpăta o altă formă, cel mai probabil una filmată. Din ce în ce mai multe companii optează pentru interviurile prin Skype sau solicită mesaje filmate ale candidaților pentru a putea să le urmărească discursul și limbajul non-verbal.

4. Proximitatea nu va mai fi un criteriu. Anthony Smith, CEO Insightly, consideră că flexibilitatea în ceea ce privește locul din care angajații lucrează va schimba foarte mult modul în care ne căutăm un job, respectiv modul în care angajăm o persoană în companie.

5. BYOP – Build Your Own Job, un trend ascendent. Tendința generațiilor actuale este de a urmări anumite joburi în industrii specifice. Oamenii nu mai caută un job și atât, ci își urmează pasiunile și ceea ce îi face fericiți și își aleg cu atenție acele companii din industrie pentru care vor să lucreze. Astfel că, angajarea începe de fapt prin stabilirea legăturii dintre candidat și oamenii din interiorul companiei pentru care vor să lucreze, consolidarea acestei relații prin interacțiuni constante astfel că, la momentul deschiderii unei poziții în firmă, acel candidat să fie prima opțiune a angajatorului care evită astfel un proces alambicat de recrutare.

Retentia angajatilor talentati devine prioritate pentru angajatori, multi dintre acestia au testat si au constatat ca procesele de motivare si retentie a angajatilor sunt mai putin costisitoare decat recrutarea permanenta pentru aceleasi posturi. Transparenta si feedback-ul oferit pe parcursul interviurilor sunt elemente-cheie care conteaza tot mai mult in atragerea talentelor si construirea brandului companiilor. De asemenea, foarte eficienta este si recrutarea interna care creste gradul de retentie a angajatilor in companie. Pentru a ramane in joc, companiile trebuie sa faciliteze comunicarea si sa ofere prioritate angajatilor pentru noile job-uri.

Top 10 provocari in 2016

1. Ofertarea fostilor angajati (efectul boomerang). Durata medie de lucru intr-o companie este de 2 ani, insa angajatii isi schimba joburile chiar mai des din motive personale sau profesionale. Companiile au nevoie de oameni talentati si trendul este sa creeze grupuri pe LinkedIn si pe Facebook pentru fostii angajati. Acestia sunt familiarizati cu stilul de lucru si cultura companiei, prin urmare sunt in masura sa obtina rezultate destul de repede, fara a fi nevoie de training.

2. Simularile in recrutare devin parte a programului de management al talentelor. In selectia angajatilor, vor fi folosite jocuri simple pentru a-i testa la nivel cognitiv si social. In plus, tot mai multe companii vor opta pentru participarea candidatilor la activitatile companiei timp de maxim o saptamana, totul cu scopul de a vedea cum se integreaza in mediul de lucru.

3. Testarea anunturilor de joburi.
Acestea sunt adesea mult prea greu de parcurs, contin numeroase cerinte, intrebari de testare sau directionarea spre un CV tip de pe site care trebuie completat. Pentru ca anunturile sa fie cat mai atractive, companiile vor investi in testare, vor cere parerea noilor angajati si sprijinul departamentelor de creatie si marketing pentru crearea anunturilor.

4. Video-urile joaca un rol important pentru recrutare.
Acestea reprezinta 64% din traficul pe Internet, fiind tot mai accesate si de pe telefonul mobil. Pentru a atrage candidatii si pentru a creste gradul de implicare al acestora, recrutorii vor crea anunturi de job-uri in format video. Mai mult decat atat, atmosfera placuta din cadrul companiilor va fi prezentata cu ajutorul video-urilor, multe dintre ele puse la dispozitie chiar de angajati.

5. HR prin Marketing – provocarea anului 2016
Brandul companiilor angajatoare devine o prioritate in 2016, prin urmare tot mai multi angajatori vor pune accent pe strategii de marketing si vor folosi tot mai creativ retelele de socializare pentru a-si face cunoscute noile joburi. Pe locul I in topul celor mai eficiente canale de promovare este LinkedIn, urmat de Facebook si Twitter, dar trebuie luat in considerare si potentialul retelei de socializare Instagram care se bucura de interactivitate. In Marea Britanie, brandurile care constientizeaza importanta pozitionarii ca angajator si lucreaza impreuna cu departamentul de resurse umane, cu marketing-ul si echipa de comunicare pentru a gandi strategii integrate.

6. Tot mai multi reprezentanti ai generatiei Millenials (tinerii nascuti in perioada 1980 – 1995) se vor incadra pentru pozitii de leadership. Acestia cred in puterea lor de a influenta in bine mediul de lucru si apreciaza parerea cuiva apropiat care a trecut printr-o anumita experienta decat parerea expertului. Miza lor este motivarea angajatilor, conducerea lor spre succes si convingerea mangerilor sa puna accent pe impactul companiei in societate. Cu noii lideri, echipele vor avea de castigat si la nivel de feedback acesta fiind punctual, nu anual.

7. Flexibilitatea la locul de munca. In Romania, timpul de lucru saptamanal reglementat prin Codul Muncii este 40 de ore si poate fi prelungit la 48 de ore. In plus, managerii se astepta ca angajatii sa fie disponibili si in afara orelor de program. In aceste conditii, nu de putine ori companiile se confrunta cu demisii sau cu dorinta angajatilor de a-si negocia un program flexibil de lucru. In 2016, tot mai multe companii anunta ca vor integra acest beneficiu in oferta facuta candidatilor.

8. Tehnologia portabila castiga teren pentru monitorizarea activitatii. Generatia Millenials este tot mai interesata de dispozitivele portabile, in topul preferintelor fiind Fitbit si Apple Watch – folosite la locul de munca in special pentru a urmari starea de sanatate si pentru a monitoriza productivitatea. Companiile care vor investi in astfel de dispozitive portabile vor imbunatati eficienta angajatilor.

9. Design-ul biroului atrage talente. Spatiul de lucru si confortul asigurat joaca un rol important in negocierea contractului mai ales pentru candidatii din domeniul IT si design. Unii lucreaza bine in birouri, altii sunt mai productivi daca lucreaza din cafenea sau din lounge. Crearea unui loc de munca prietenos care sa-i faca fericiti pe angajati devine o prioritate in companii.

10. Planificare si masurare. Tot mai multe companii isi vor stabili planuri de recrutare si vor pune accent pe recrutarea candidatilor care, prin felul lor de a fi, promit performanta in mediul de lucru. Organizarea activitatii va fi benefica si pentru atragerea de noi talente, iar masurarea datelor despre angajati va contribui semnificativ la imbunatatirea rezultatelor si chiar la preintampinarea demisiilor.

Leave a Reply

Close Menu